Krentenbaard vragen

Kan ik zwemmen met krentenbaard?

Het blijkt dat de besmetting van krentenbaard in chloorwater erg mee valt. Dit houdt in dat de besmetting niet zo gemakkelijk verloopt in het water als directe aanraking. Toch is het niet verstandig om te gaan zwemmen met krentenbaard. Je zal je namelijk niet alleen in het water bevinden, maar ook ergens zitten of de douche gebruiken in het zwembad. Hierdoor kun je de bacteriƫn alsnog verspreiden en kan er toch nog besmetting plaatsvinden.

Wat is de incubatietijd van krentenbaard?

Een incubatietijd is de periode vanaf de besmetting tot de eerste symptomen. Dit kan erg verschillen per aandoening/ziekte. Zo is de incubatietijd van griep maar een paar dagen terwijl dat van HIV gemiddeld zo een 9 tot 10 jaar kan zijn. De incubatieperiode van krentenbaard is 1 tot 3 dagen. Een van de eerste symptomen van krentenbaard is blaarvorming.

Welke bacterie is verantwoordelijk voor krentenbaard?

Krentenbaard kan door diverse bacterieen veroorzaakt worden. In 80% van alle gevallen is Staphylococcus aureus de boosdoener. De overige 20% staan op naam van Streptococcus pyogenes of een combinatie van Streptococcus pyogenes en Staphylococcus aureus. De laatste veroorzaakt niet alleen aandoeningen zoals krentenbaard. Het is namelijk ook de oorzaak van een aantal andere huidaandoeningen zoals o.a Acne.

Wat kan ik zelf doen bij krentenbaard

Er zijn natuurlijk altijd een paar handelingen die men zelf kan uitvoeren om besmetting te voorkomen. Niet alleen besmetting bij anderen, maar ook om opnieuw besmetting bij het eigen lichaam te voorkomen.
1. Zorg ervoor dat de nagels altijd kort geknipt zijn. Dit geeft bacteriƫn geen kans om onder de nagels te gaan zitten na het krabben.
2. Was de handen met regelmaat en doe dit met reguliere zeep of met desinfecterende zeep.
3. Vervang ook met regelmaat de handdoeken om besmetting te voorkomen.