Krentenbaard symptomen

Krentenbaard is een huidaandoening die een vervelende huiduitslag met zich meebrengt. De infectieziekte is erg besmettelijk, maar over het algemeen is het niet schadelijk. Voornamelijk kinderen en mensen met een verzwakt afweersysteem krijgen met deze aandoening te maken. Naast de huiduitslag zult u vaak niet te maken krijgen met andere klachten. Er zijn twee bacteriën die impetigo vulgaris kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen wordt krentenbaard veroorzaakt door de bacterie genaamd Staphylococcus aureus, soms is de bacterie Streptococcus pyogenes de veroorzaker van deze aandoening.

Hoe ziet krentenbaard eruit

De huiduitslag bij is het meest kenmerkende symptoom van krentenbaard en zal ongeveer één tot drie dagen na besmetting ontstaan. Het ontstaat eerst in het gezicht of op de hals en kan zich daarna over het gehele lichaam verspreiden. Dit is echter niet bij iedereen het geval. Bij een groot gedeelte van de patiënten blijft de schade beperkt tot de gebieden rondom de neus en de mond.

Na een tijdje kan de huiduitslag bestaan uit bultjes, blaasjes en korstjes. De bultjes zullen eerst ontstaan en zijn roodgekleurd. Deze bultjes zullen zich vormen tot blaasjes waar pus uit kan komen. De pus zal opdrogen tot honinggele korstjes. Alle drie de vormen van huiduitslag kunnen tegelijkertijd voorkomen, waardoor er tegelijkertijd bultjes, blaasjes en korstjes zichtbaar zijn. Er zijn genoeg mensen die dit als een cosmetisch probleem ervaren, maar gelukkig doet de uitslag geen pijn.

Het kan voorkomen dat er bij de huidaandoening blaren ontstaan die gevuld zijn met een soort helder vocht. Deze vorm van uitslag ontstaat doordat sommige soorten van de impetigo bacterie een deel van de verbinding van de opperhuid en de huidcellen kunnen afbreken. Blaren die ontstaan op de voetzolen en de handpalmen kunnen redelijk groot zijn, aangezien de druk hoger is bij deze gebieden. In enkele gevallen zullen de toxines die deze blaren veroorzaken zich verspreiden, waardoor er op meerdere plaatsen blaren kunnen ontstaan. De bacterie zelf hoeft dan niet op deze plaatsen aanwezig te zijn. Deze vorm van krentenbaard noemen we ook wel het staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS).

Verspreiding over het gehele lichaam

De bacterie die impetigo veroorzaakt kan zich verder verspreiden over het lichaam en zo kan de huiduitslag ook op andere gedeeltes ontstaan. Meestal zullen de wondjes en bultjes dan ontstaan op de hoofdhuid, onder de oksels en/of op de voetzolen. Het gaat hierbij vaak om een vorm van zelfbesmetting. Zo kan het zijn dat u net nadat u de huiduitslag heeft aangeraakt een wondje aanraakt op een ander deel van uw lichaam. De bacterie kan dan via dit stukje beschadigde huid opnieuw het lichaam binnendringen. Op deze plaats zult u dan ook te maken krijgen met de huiduitslag.

Het is niet altijd mogelijk om verspreiding te voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die u kunt proberen. Vaak wordt de huiduitslag verder verspreid door uw handen. Zo kunt u ook anderen besmetten. Probeer de bultjes en wondjes daarom zo min mogelijk aan te raken en ze zeker niet open te krabben. Was gedurende de dag meerdere malen uw handen en doe dit altijd nadat u de uitslag heeft aangeraakt. Beddengoed, handdoeken, kleding of andere spullen die u aanraakt kunnen er ook voor zorgen dat de huidaandoening verder wordt verspreid. Was deze stoffen daarom regelmatig en reinig eveneens de overige producten die u vaak aanraakt.

Vaak hebben mensen met krentenbaard enkel last van de huiduitslag en zullen er geen andere symptomen optreden. De huiduitslag kan echter wel erg jeuken, ook al zal het geen pijn doen. Voor veel mensen is het dan moeilijk om niet te krabben, maar toch is het belangrijk dat u dit probeert te doen. De blaasjes zullen eerder genezen als u niet krabt en de kans op verspreiding over uw lichaam en besmetting van anderen is dan ook kleiner. Bij de mensen die wel last hebben van andere symptomen, bevindt de huiduitslag zich meestal op meerdere plaatsen van het lichaam. Zij kunnen koorts krijgen of de lymfeklieren in de hals, onder de oksels of op de liezen kunnen opzetten.

Complicaties

Krentenbaard zelf is gelukkig niet gevaarlijk, maar het komt wel eens voor dat er complicaties optreden. Zo kan krentenbaard een nierontsteking tot gevolg hebben. Dit kan voorkomen bij kinderen van twee tot zes jaar oud of mensen met een chronische ziekte of een verzwakt immuunsysteem. Een arts zal de nieren van iemand waarbij het kinderzeer zeer ernstig is vaak ook onderzoeken. Andere complicaties die op kunnen treden zijn een bloedvergiftiging, een longontsteking of artritis.