Krentenbaard oorzaak

Krentenbaard is een besmettelijke infectieziekte die wordt overgedragen door bacteriën. De Streptococcus pyogenes en de Staphylococcus aurus zijn twee soorten bacteriën die de huidaandoening kunnen veroorzaken. Bij iemand met krentenbaard ontstaan blaasjes gevuld met vocht op de huid. In dit vocht zitten bacteriën die kunnen worden overgedragen als iemand anders in aanraking komt met dit vocht.

Hoe vindt besmetting plaats?

De bacteriën kunnen worden overgedragen door in aanraking te komen met het vocht uit de blaasjes van een besmet persoon. U kunt hiermee in aanraking komen door iemand direct aan te raken of door spullen te delen. Zo kan de ziekte worden overgedragen door handdoeken, scheermesjes, kleding of beddengoed te delen. Een besmet persoon die open blaasjes heeft aangeraakt of aan de blaasjes heeft gekrabd, kan de ziekte via de handen overdragen. Als de huid een beetje open is door een wondje of een huidaandoening, is de kans groter dat u besmet wordt.

Het is niet mogelijk om besmetting te voorkomen, maar u kunt het besmettingsrisico wel verkleinen. Zo kunt u het beste nooit de blaasjes van een besmet persoon aanraken. Als u dit toch heeft gedaan, doet u er goed aan om uw handen met water en zeep te wassen. Tevens is het niet verstandig om op blote voeten te lopen in openbare ruimtes. U kunt ook beter geen handdoeken, kleding, beddengoed of scheermesjes delen met iemand die krentenbaard heeft.

Staphylococcus aureus

De bacterie Staphylococcus aureus die tot de stafylokokken bacteriën behoort is in tachtig procent van de gevallen de veroorzaker van krentenbaard. Deze bacterie is bij iedereen aanwezig in de slijmvliezen en op de huid. Bij mensen met een lage weerstand kunnen er klachten optreden als gevolg van deze bacterie. Deze klachten ontstaan door de toxinen die de Staphylococcus aureus afscheidt. De huid en wondjes kunnen dan geïnfecteerd worden.

Streptococcus pyogenes

Het kan voorkomen dat krentenbaard niet wordt veroorzaakt door de Staphylococcus aureus, maar dat de Streptococcus pyogenes de veroorzaker is. Dit komt voor bij ongeveer tien procent van de gevallen en bij de andere tien procent wordt de aandoening veroorzaakt door beide bacteriën. Net als de Staphylococcus aureus zijn er veel mensen die de Streptococcus pyogenes bij zich dragen zonder hieraan klachten te ondervinden. Bij sommige mensen veroorzaakt deze bacterie echter wel een huiduitslag die zelfs erg agressief kan zijn.

De manier waarop de ziekte tot uiting komt wordt bepaald door het serotype van de bacterie. Ook het afweersysteem van de besmette persoon en de manier waarop besmetting heeft plaatsgevonden bepalen of de ziekte wel of niet invasief tot uiting komt. In Nederland veroorzaakt de Streptococcus pyogenes maar zeer zelden een invasieve ziekte, zoals hersenvliesontsteking, longontsteking, STSS of kraamvrouwenkoorts. Niet-invasieve ziektes worden vaker veroorzaakt door deze bacterie, maar deze aandoeningen zijn vaak minder ernstig. Meestal komen deze ziektes vooral voor bij kinderen. Krentenbaard behoort tot de niet-invasieve ziektes die kunnen worden veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pyogenes.