Krentenbaard bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is een vrouw kwetsbaarder dan normaal. Dit omdat de weerstand tijdens de zwangerschap vaak lager is. Hierdoor kunnen zwangere vrouwen dus makkelijker (huid)infecties oplopen. Het is dus belangrijk dat er op hygiëne gelet wordt. Krentenbaard is in de meeste gevallen niet schadelijk of gevaarlijk voor de baby zolang deze in de buik zit. Tijdens de bevalling kan de aandoening echter wel een probleem zijn. Krentenbaard kan namelijk erg makkelijk overgedragen worden door middel van besmetting. De pasgeboren baby is ook erg kwetsbaar, omdat deze nog een lage weerstand heeft. Het is dus belangrijk om de dokter te raadplegen als de bevalling er aan zit te komen.

Krentenbaard na de geboorte

Ook na de geboorte kan een baby erg kwetsbaar zijn voor de bacteriën die krentenbaard met zich meebrengt. Een veelvoorkomende vorm van krentenbaard bij baby’s is: Impetigo Bullosa. Bij deze aandoening ontstaan er blaasjes rondom de navel van de baby. Deze blaasjes vullen zich met vocht en raken troebel. Wanneer er niet snel gehandeld wordt kan deze aandoening leiden tot de Ziekte van Ritter. De ziekte van Ritter komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Oudere kinderen en volwassenen krijgen zelden te maken met deze ziekte. De ziekte van Ritter is vooral te herkennen aan het loslatende huid. Er zijn ook andere symptomen die optreden bij deze ziekte.

Vaak begint de ziekte met enkele rode vlekken in het gezicht. Deze vlekken verspreiden zich al snel over het hele lichaam. Niet lang daarna vormen zich blaasjes op de plekken waar deze rode vlekken zich bevinden. De huid onder deze blaasjes heeft een glanzend rode kleur. Sommige blaasjes laten vanzelf los waarna de glanzend rode huid zichtbaar wordt. De blaasjes die zich nog op de huid bevinden drogen na een paar dagen uit. Rond dezelfde tijd krijgt de patiënt last van koorts.

Net zoals krentenbaard , acne en andere ziektes wordt de ziekte van Ritter veroorzaakt door bacteriën uit de Stafylokokken groep. Deze bacteriën zijn over het algemeen vrij onschuldig tot ze het lichaam binnendringen. Daar veroorzaken de bacteriën een infectie door gif uit te scheiden. Het gif verspreidt zich vervolgens in het lichaam. In de meeste gevallen zouden de nieren deze gif afbreken, maar de nieren van jonge kinderen zijn hier niet (volledig) toe in staat.

Behandeling

Het is belangrijker dat de ziekte van Ritter op tijd behandeld wordt. De bacteriën gaan op den duur namelijk de diepere delen van de huid ontsteken. Als gevolg hiervan kan de patiënt bloedvergiftiging krijgen en hieraan overlijden. Neem dus altijd snel contact op met een arts wanneer iemand rode vlekken of blaasjes heeft. De arts kan deze ziekte vaak al herkennen aan alleen de huid. Om de diagnose vast te stellen wordt een bloedonderzoek of bacteriële kweek ingezet. De behandeling zelf bestaat uit antibiotica. De patiënt wordt ook in quarantaine gezet om verdere besmetting te voorkomen. Vaak wordt er ook vocht toegediend, omdat er sprake is van uitdroging.

Het is dus aan te raden om jonge kinderen weg te houden van mensen met ziekten als krentenbaard, omdat deze nog een zwakke weerstand hebben. Een arts kan advies geven met betrekking tot de gezinssituatie. Aarzel dus niet om vragen te stellen.