Krentenbaard bij volwassenen

Kinderen hebben merendeels een nog niet geheel ontwikkeld immuunsysteem. Om die reden zijn ze erg vatbaar voor besmettelijke ziektes. Op zich is het heel goed als ze op jonge leeftijd besmet raken met een aandoening en zodoende voor de rest van hun leven immuun zijn. Op jonge leeftijd hebben ze er weinig last van. Volwassenen echter, als die een aandoening zoals krentenbaard oplopen hebben er veel meer last van. Helaas kan krentenbaard altijd weer ontstaan omdat het hierbij om een bacteriële infectie gaat en niet om een virus. Krentenbaard is een zeer besmettelijke huidaandoening die vooral ontstaat als het immuunsysteem even verzakt is en er al een wondje is. Veel kinderen, maar ook volwassenen kunnen drager zijn van deze bacterie zonder zelf besmet te raken. Vaak wordt deze bacterie in de neus mee gedragen en kan zodoende ook via niezen verspreid worden.

Wanneer hebben volwassenen kans op krentenbaard?

De kans dat u als volwassene krentenbaard krijgt is gelukkig niet zo groot. Vaak ontstaat de ziekte enkel bij personen die al een verminderde weerstand hebben. De weerstand kan om diverse redenen lager zijn dan normaal. Volwassenen met een bepaalde ziekte (zoals HIV), veel slaapgebrek of stress hebben een verhoogd risico op een huidaandoening als krentenbaard. Ook personen die niet goed en gezond eten, zwanger zijn of medicijnen gebruiken kunnen sneller impetigo krijgen. Probeer daarom zo gezond mogelijk te leven met een goede en gevarieerde voeding, voldoende beweging en genoeg rust. Zo verlaagt u niet alleen de kans op krentenbaard, maar eveneens op andere aandoeningen. Daarnaast zult u meer energie krijgen en beter in uw vel zitten. De weerstand van uw lichaam heeft namelijk effect op diverse lichaamsprocessen en daardoor ook op uw gemoedstoestand.

De tekenen van een besmetting

Op zich begint de krentenbaard in de meeste gevallen onschuldig met een rode uitslag. Dit is bij kinderen hetzelfde als bij volwassenen. Maar de uitslag zal ontstaan in al bestaande wondjes: wondjes die zijn ontstaan door schaafplekken, scheren, eczeem of door ergens aan te krabben. De rode uitslag breidt zich vervolgens uit en uiteindelijk zullen er ook blaasjes ontstaan met geel, helder vocht. Het kan erg jeuken, soms zijn de lymfklieren zelfs vergroot en is er een algehele misère. De blaasjes barsten op een gegeven moment open en drogen in. Ingedroogde blaasjes zijn niet meer besmettelijk.

Impetigo kan eigenlijk op elke plek van het lichaam ontstaan, maar merendeels komt het voor in het gezicht en dan voornamelijk rond de lippen en neus. Als de blaasjes zijn opgedroogd ontstaat er door de gele verkleuring een effect die op een baard lijkt, vandaar ook de naam krentenbaard. De huidaandoening wordt in veel gevallen via de handen of besmet speelgoed overgedragen. Bij volwassenen kan het ook via de mobiele telefoon of de computer worden overgedragen of via andere producten die u in de loop van de dag aanraakt.

De behandeling

Krentenbaard heelt in de meeste gevallen vanzelf binnen twee a drie weken. Helaas is het meestal niet te doen voor volwassen mensen om met deze uitslag op hun werk te verschijnen. De besmetting is enkel groot in het beginstadium, maar de ingedroogde korsten – die niet meer besmettelijk zijn – geven een naar gezicht. Er zijn een aantal zalfjes via de huisarts te verkrijgen die het indrogen van de blaasjes zullen bespoedigen. Ook wordt er soms een antibioticum gegeven. Weerstandsverhogende drankjes zorgen soms eveneens voor een snellere genezing.

Het probleem bij de genezing van krentenbaard is dat de meeste mensen niet van de huiduitslag af kunnen blijven. Ze blijven maar peuteren aan de korsten en proberen ze eraf te halen. Het is uiteraard ook niet leuk om zo in het openbaar rond te lopen, maar de korsten wegtrekken vertraagt de genezing en zorgt ervoor dat meer plekken op het lichaam besmet kunnen raken. Tijdens het pulken aan de korsten komt de bacterie ook weer vrij op de vingers en zo kunnen andere mensen eveneens besmet raken. Een goede hygiëne is natuurlijk altijd belangrijk, maar bij besmetting met krentenbaard nog belangrijker. Zo kan de huidaandoening zich minder gemakkelijk verder verspreiden en is de kans kleiner dat u iemand anders met de ziekte besmet.

Zwangere vrouwen die met krentenbaard te maken krijgen, maken zich vaak zorgen over hun ongeboren baby. Sommige infectieziekten kunnen ook echt schade toebrengen en het is dan ook niet zo vreemd dat vrouwen hier ongerust over zijn. Gelukkig is er met deze huidaandoening niets om u zorgen over te maken. De ongeboren baby zal hier namelijk niet ziek van kunnen worden en de aandoening zal ook niet op een andere manier schade toebrengen aan uw kind. Het is zelfs mogelijk om de antibiotica te gebruiken die wordt aanbevolen voor de behandeling van krentenbaard. Natuurlijk is het wel het beste om hiervoor eerst een arts te raadplegen.