Krentenbaard bij baby’s

Krentenbaard is een huidinfectie die veel voor kan komen bij baby’s. De huidziekte is te herkennen aan diverse symptomen. Het zijn rode vlekken of bultjes die veranderen in blaasjes met geel vocht. Op deze blaasjes komt een korstje. Het is een zeer besmettelijke huidziekte en het kan enorm jeuken en zorgen voor puin aan de huid. Pas nadat de wondjes op de huid zijn ingedroogd of genezen, is het besmettingsgevaar van krentenbaard geweken. Deze huidziekte moet behandeld worden met antibiotica.

Kinderen zijn vatbaar voor krentenbaard

In de medische wereld wordt krentenbaard ook wel Impetigo genoemd. Krentenbaard wordt geschaard onder de bacteriële huidinfecties. Het is een van de meest voorkomende infecties bij kinderen. Dit heeft alles te maken met een niet volgroeid afweersysteem van kinderen. Houdt er rekening mee dat het voor volwassen ook mogelijk is om krentenbaard te krijgen. Dit kan gebeuren wanneer zij nog nooit krentenbaard hebben gehad of een laag afweersysteem hebben. Het onvolgroeide afweersysteem van kinderen zorgt ervoor dat kinderen vatbaar zijn voor deze huidziekte. De huidziekte is erg besmettelijk en kan verspreid worden door nauw contact met andere personen. Maar ook het delen van bijvoorbeeld kleding, lakens en speelgoed kan er voor zorgen dat andere mensen besmet raken.

De meest voorkomende vorm van impetigo onder baby’s wordt impetigo bullosa genoemd. In eerste instantie ontstaan bij deze vorm blaasjes rond de navel van de baby. Dit is anders dan bij kinderen en volwassenen, aangezien daar de blaasjes zich vertonen rond de heupen. Deze blaasjes veranderen zich later in heldere en met vocht gevulde blaren. Dit vocht wordt in een later stadium troebel. Wanneer deze blaasjes opengaan zijn is het vocht extreem besmettelijk, houdt hier dus rekening mee bij het helpen van uw baby.

Ziekte van Ritter

Deze ziekte, die ook bekend is onder de naam SSSS, zorgt in eerste instantie alleen voor koorts en een rode huid. Toch kent deze ziekte affiniteiten met krentenbaard. Kijk daarom goed of u te maken heeft met krentenbaard of de ziekte van Ritter. Na 1 tot 3 dagen kunnen zich namelijk blaren vormen over het gehele lichaam. Wanneer de blaren loslaten ziet de onderliggende huid eruit als een schaafwond. De blaren drogen meestal binnen enkele dagen op, maar er ontstaat wel koorts op deze plekken. Vooral jongere kinderen zijn vatbaar voor deze ziekte omdat hun weerstand laag is. Heeft u te maken met de ziekte van Ritter, dan moet u deze tijdig behandelen. Zo niet, dan kan de ziekte ook diepere lagen van de huid aantasten. Dit kan weer resulteren in bloedvergiftigingen waaraan het kind kan overlijden. Het is dus cruciaal om in een vroegtijdig stadium in te grijpen.

De incubatieperiode van krentenbaard is ongeveer 1 tot 3 dagen. Zolang de blaasjes het gelige vocht blijven afscheiden, is het risico op besmetting erg groot. Wanneer baby’s of kinderen daarnaast ook krabben vanwege de jeuk, dan kunnen de zweren zich ook op andere delen van het lichaam ontwikkelen. De mond en de neus zijn de plekken waar de zweren meestal verschijnen. Pas nadat wondjes zijn ingedroogd en genezen, is het besmettingsgevaar voor andere mensen geweken.

Diagnose

Om vast te stellen of een baby echt krentenbaard heeft, zal er door de huisarts een diagnose gesteld moeten worden. Dit gebeurd aan de hand van de symptomen. Soms kan er ook wat vocht uit de blaasjes worden genomen en op kweek worden gezet. De huidziekte moet behandeld worden met een antibiotica. Dit kan bijvoorbeeld een crème of zalf zijn. Wanneer de infectie heel ernstig is, kan er ook gekozen worden voor orale antibiotica. Na 1 tot 3 weken moet krentenbaard bij baby’s weer verdwenen zijn.

Het is belangrijk om deze huidziekte zoveel mogelijk te voorkomen en het besmettingsgevaar te verkleinen. De handen moeten zoveel mogelijk met groene zeep gewassen worden. Wanneer een baby besmet is met krentenbaard, dan moeten er ook zo weinig mogelijk spullen van de baby gedeeld worden met andere mensen en kinderen. Het krabben aan de blaasjes kan ook zoveel mogelijk voorkomen worden door de nagels van de baby’s zo kort mogelijk te knippen. De handen van de baby moeten regelmatig gewassen worden met zeep. Korstjes en vocht mogen daarbij ook verwijderd worden.