Krentenbaard behandelen

Krentenbaard is geen gevaarlijke aandoening, maar wordt door veel mensen wel ervaren als een cosmetisch problemen. In sommige gevallen kan de huid erg jeuken. Iedereen wil dan ook zo snel als het kan genezen van deze ziekte. Het is mogelijk om de genezing van krentenbaard te bevorderen door zelf een aantal maatregelen te nemen. Daarnaast schrijft de huisarts vaak medicijnen voor, waarmee u de genezing kunt bevorderen en de kans op besmetting verminderen.

Hoe kunt u zelf de genezing bevorderen

De genezing van krentenbaard kan worden bevorderd door uw lichaam goed schoon te houden. De huiduitslag zal zich dan ook niet verder verspreiden en de kans is kleiner dat u een ander besmet. Allereerst is het verstandig om de wondjes zo min mogelijk aan te raken en er niet aan te krabben. Zo zorgt u ervoor dat de uitslag niet verergert en u kunt verspreiding via uw handen voorkomen. Was altijd uw handen met water en zeep als u de huiduitslag toch heeft aangeraakt. Het is van belang dat u zichzelf iedere dag wast met een schone handdoek die u alleen zelf gebruikt. Om de kans dat u een ander besmet te verkleinen, doet u er goed aan geen scheermesjes, beddengoed, kleding of andere producten te delen met anderen.

Krentenbaard bij kinderen

Impetigo komt vaak voor bij kinderen en juist voor hen is het lastig om de uitslag niet aan te raken. Probeer uw kind wel uit te leggen dat hij of zij de uitslag zo min mogelijk moet aanraken niet moet krabben. Zorg er daarnaast voor dat uw kind met regelmaat de handen wast en was hem of haar in ieder geval één keer per dag met zeep. Verder kunt u de kleding en het beddengoed van het kind regelmatig wassen en ook het speelgoed en andere artikelen die het kind gebruikt vaak reinigen. Deze maatregelen kunnen er misschien voor zorgen dat uw kind geen andere kinderen besmet en dat de huiduitslag zich niet verder zal verspreiden over het lichaam.

Het is natuurlijk niet te voorkomen dat uw kind aan de bultjes en wondjes krabt, maar zeg er iets van als u dit ziet! Het krabben zorgt er namelijk voor dat de huiduitslag nog erger wordt en dat is uiteraard niet wat u wilt. Daarnaast kan het krabben uiteindelijk ook nog eens voor lelijke littekens zorgen. De dokter kan uw kind wel een zalf voorschrijven die er niet alleen voor zorgt dat de blaasjes indrogen, maar eveneens de jeuk zal verminderen.

Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind niet naar de peuterspeelzaal of naar school te laten gaan om verspreiding van de huidaandoening te voorkomen. Dit heeft echter geen zin, omdat er inmiddels al meer kinderen in de klas zullen zijn die de besmetting bij zich dragen. Het is natuurlijk wel van belang dat u de peuterspeelzaal of school inlicht over de krentenbaard, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Zo kunnen ze er bijvoorbeeld zorg voor dragen dat alle kinderen in de klas hun handen regelmatig wassen.

Medicijnen

U kunt er voor kiezen om zinkzalf op de huiduitslag te smeren. De zalf zal de jeuk verminderen en de blaasjes zullen sneller indrogen. Daarnaast zullen de blaasjes sneller genezen, omdat de zalf ervoor zorgt dat u niet of minder aan de blaasjes krabt.

Een huisarts kan u tevens een middel voorschrijven om de genezing te bevorderen. Hij kiest dan meestal voor een antibioticum. Hiermee wordt de infectie tegengegaan en het besmettingsrisico wordt kleiner. Meestal schrijft de arts een antibioticum in de vorm van een crème of zalf voor. Hij kiest meestal voor Fusidin crème. Het besmettingsgevaar is na 48 uur na het eerste gebruik verdwenen. Als de blaasjes open zijn, werkt het antibioticum het best. Het is dan ook verstandig om eventuele huid die op de blaasjes zit te verwijderen. Dit kunt u doen met een vochtig washandje of als het om een dikke laag huid gaat met een schaar of pincet. De kuur duurt maximaal veertien dagen en u dient de plekken driemaal per dag in te smeren met het antibioticum. De dokter kiest er soms ook voor om een zalf of crème met hydrocortison of mupirocine voor te schrijven, als zalven met tetracycline of fusidinezuur niet voldoende werken.

Bij sommige mensen breiden de blaasjes zich steeds verder uit. Anderen zijn erg ziek of hebben weinig weerstand. Bij deze mensen is het van belang dat ze zo snel mogelijk genezen en dan zal de arts een orale antibioticakuur voorschrijven. Eerst zult u flucloxalinne voorgeschreven krijgen, maar als dit geen effect heeft krijgt u amoxicilline. Dit antibioticum wordt soms samen voorgeschreven met clavulaanuur. Door de clavulaanzuur wordt namelijk een tweede groep bacteriën gedekt. De combinatie amoxicilline met clavulaanzuur wordt ook wel augmentin genoemd.